Topinambury
Topinambury, známe aj ako jeruzalemské artičoky, sú unikátne podzemné hľuzy príbuzné slnečniciam. Aj keď na prvý pohľad nevyzerajú príliš atraktívne, ponúkajú v kuchyni nevšedné možnosti. Po uvarení topinambur získava sladkastú chuť podobnú slnečnicovým semienkam, doplnenú mierne dymovou vôňou. Použite topinambury na spestrenie vašich zimných pokrmov. S ich jedinečnou chuťou a textúrou môžete experimentovať pri rôznych tepelných úpravách, ktoré zlepšujú ich stráviteľnosť a výrazne obohacujú chuť vašich jedál. Tieto hľuzy sú skvelou zimnou alternatívou k bežnej zelenine. Sezóna topinamburov v Českej republike začína na jeseň a pokračuje až do zimy.
Ponúkajú sa v dvoch farbách šupky - červenej a svetlo hnedej, avšak chuťovo sú si podobné. V chladničke v priehradke na zeleninu vydrží až 14 dní.