Skladovanie cesnaku vyžaduje tmu a chlad

O český cesnak je veľký záujem a bola by veľká škoda si ho znehodnotiť zlým skladovaním. Cesnak totiž patrí medzi plodiny pomerne náchylné na správne uskladnenie. Inak vám ho môže napadnúť hniloba a potom už môže celá zásoba vzácneho cesnaku kľudne skončiť v koši alebo v komposte. My ale pre vás máme praktické rady, ako cesnak správne skladovať alebo spracovať. 

Základom pre skladovanie cesnaku je prúdenie vzduchu

Základom je chladné a dobre vetrané miesto, kam zavesíme celé palice cesnaku do tzv. copov. Pôsobí aj ako dekorácia, zvlášť napríklad na chalupe, ale kľudne môže zostať aj v špajzi v paneláku. Cesnakové paličky tiež môžeme uskladniť do papierového sáčku alebo prútenej ošatky. Pokiaľ cesnak uchránime aj pred vlhkom a hmyzom, môže nám dobre skladovaný cesnak vydržať i niekoľko mesiacov. Ľudia často s úspechom skladujú cesnak napríklad v dobre vetraných špajziach, garážach, zimných záhradách, niekedy na balkóne v paneláku. Veľkí pestovatelia potom skladujú cesnak v špeciálne klimatizovaných halách s kontrolovanou teplotou a vlhkosťou, kde cesnak dôkladne vysušia a až potom ho predávajú v obchodných reťazcoch. Niekedy sa ale proces sušenia cesnaku preženie, preto si pri nákupu vyberajte cesnakové paličky, ktoré vypadajú tvrdo a "bucľato", nie vysušene. 

Obrázek článku

Cesnak je možné i zmraziť

Pokiaľ tak dobre vetrané a suché miesto doma nemáte, a naopak váš mrazák zíva prázdnotou, potom cesnak môžete skladovať inak, a namiesto zavesenia ho môžete zamraziť. Jednotlivé strúčiky dobre olúpte a vložte do mikroténového sáčku do mrazáku. Lepšie do viac sáčkov, aby vám intenzívne cesnakové aróma nezostalo na iných skladovaných potravinách. A potom už si vždy pár strúčikov cesnaku vyberiete z mrazáku a rovno použijete pri varení. 

Cesnekový olej

Ďalšou skvelou možnosťou, ako spracovat čerstvý cesnak, je výroba cesnakového oleja. To ale v domácich podmienkach nie je úplne jednoduché. Podľa našich skúseností s českým cesnakom je najlepšie najskôr orestovať strúčiky cesnaku na panvici na olivovom oleji, a to približne 3 minúty. Nie viac, potom by vám mohol cesnak nepríjemne zhorknúť. Potom restovaný cesnak zalejte olivovým olejom a ohrievajte ďalších 20 minút. Potom dôkladne sceďte a cesnakový olej po vychladnutí uchovávajte v chladničke, vydží vám týždne a doladí vám nie len jedno jedlo a šálát. 

Cesnakový ocot

V minulosti bolo častým spôsobom skladovania cesnaku jeho uloženie do octu. I dnes má toto riešenie konzervácie cesnaku a jeho ochrana pred škodcami a hnilobou svojho zástancu. Pri tejto forme uchovávania cesnaku je dôležité zohnať kvalitný ocot, ktorý obsahuje najmenej päť percent kyseliny octovej. To je dostatočnou zárukou, že sa v octovom roztoku nemnožia baktérie, plesne a iné mikroorganizmy, ktoré by mohli konzervovaný cesnak poškodiť. Ideálny je ocot ešte pred ponorením cesnakových strúčikov mierne ohriať. 

Pozor - cesnak v chladničke klíči 

Nech už si vyberiete akékoľvek uskladnenie alebo spracovanie cesnaku, nikdy ho nedávajte do bežnej chladničky. Pomerne rýchlo tam začne kvôli vysokej vlhkosti klíčiť - a tým sa cesnakové paličky trvalo znehodnotia. To už je lepšie nechať skladovanie cesnaku na profesionáloch a kupovať v obchode len toľko cesnaku, koľko sa nám práve hodí.

Od pestovateľov nakúpite cesnak najlacnejšie

Veľa domácností a dokonca aj českých reštaurácií si cesnak kupuje priamo od farmárov. Cesnak vypestovaný u nás totiž býva kvalitnešjí ako ten z dovozu, má vyšší obsah cenných silic, na to je vždy dobré pri nákupe pamätať. U nás si môžete kúpiť cesnak veľmi vysokej kvality a hneď šesť odrôd.