Huby a lesné plody
Huby majú v tradičnej slovenskej kuchyni nezastupiteľné miesto. V ich zbere aj konzumácii je Česká republika na jednej z prvých priečok na svete. Obľúbené huby sú nielen veľmi chutné, ale ich konzumácia taktiež prospieva nášmu zdraviu. Obsahujú veľké množstvo bielkovín (v sušených hubách je až 30% bielkovín), aminokyselín a glycídov. Majú tiež vitamíny skupiny B av malom množstve aj vitamín D. Z tejto hodnotnej suroviny je možné pripraviť množstvo skvelých jedál. Svojou chuťou vylepšia vyprážané placky, zemiakové placky, plnky, guláša, mäsové zmesi, polievky alebo omáčky. Vynikajúce budú tiež vo smaženiciach, so zeleninou alebo s vajcami.
Lesné plody sú tiež nielen veľmi chutné, ale aj zdraviu prospešné. Hodí sa do množstva pokrmov v teplej aj studenej kuchyni. Ak si ich nemôžete sami vypestovať ani nazbierať, môžete si ich uloviť u nás. Maliny, čučoriedky, černice alebo brusnice si zaslúžia miesto vo vašej domácnosti, či už sú čerstvé, zavarené alebo sušené.