Stévia cukrová 'Compact Sweet' 12 s
Podrobný popis
Využitie a vlastnosti:
- nekalorické sladidlo
- zvyšuje produkciu inzulínu, čím pomáha ich znížením prejavov cukrovky II. typu
- znižuje prejavy pálenia záhy
- zlepšuje trávenie
- antibakteriálny a protivírusový účinok - ústna voda alebo žuvanie listov obmedzuje zápach z úst a pôsobí preventívne na kazivosť zubov a paradentózu
- upokojujúci a hojivý účinok - pár kvapiek koncentrátu na vatičke na potieranie štípancov, hojacich sa rán, ekzému či akné
- znižuje únavu a únavový syndróm
- znižuje túžbu po tabaku a alkohole
- Sušenie: Zavesené rastliny sušíme na suchom a vzdušnom mieste, po dokonalom vysušení rozdrvíme.
Spracovanie čerstvej rastliny:
výluhy a extrakty na sladenie tekutín a pokrmov - 1 kvapka extraktu = 1 väčšia kocka cukru
nasekané čerstvé listy je možné tiež pridávať do pitia a jedla
vývar z byliny
Prezimovanie: Po opadaní listov rastlinu zrežeme vo výške 10 - 15 cm a zimujeme vo vzdušnej miestnosti pri teplote 8 - 14 ºC. Substrát by nemal úplne vyschnúť. Prezimujú iba korene, kedy rastlina vytvára v pôde mnoho nových výhonov. Na jar je preto potrebné rastlinu presadiť do väčšieho kvetináča. Po vyrašení nových výhonov môžeme začať prihnojovať.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Pridať komentár