Cvikľa
Repa šalátová (Beta vulgaris var. conditiva) je výrazná koreňová zelenina, ktorá zaujme nielen svojou intenzívnou farbou, ale aj širokým využitím v kuchyni. Konzumuje sa surová, varená aj pečená, a jej jemne zemitá chuť skvele ladí s mnohými pokrmami. Okrem buľvy je jedlá aj mladá vňať, ktorá pripomína mangold alebo špenát a je skvelá do šalátov aj teplých jedál.
Repa je bohatá na vitamín C, železo, draslík a antioxidanty, ktoré podporujú imunitu a zdravý krvný obeh. Ľahko sa pestuje, najlepšie prospieva v priepustnej pôde na slnečnom stanovisku. Spolu s mrkvou, zelerom a petržlenom patrí medzi najobľúbenejšie koreňovú zeleninu, ktorá by nemala chýbať na žiadnej záhrade.
Vypestujte si aj vy lahodnú repu zo semien SEMO z našej ponuky.
Úžasná koreňová zelenina známa svojou intenzívnou farbou, ktorá dokáže zafarbiť všetko, čoho sa dotkne. Cvikľu konzumujeme surovú, varenú aj pečenú, jej využitie je veľmi široké. V lete a na vrchole sezóny si môžeme vychutnať aj jej vňať, ktorá je veľmi podobná mangoldu a špenátu.