Baklažán
Baklažán (Solanum melongena), známy aj ako baklažán, je teplomilná zelenina pôvodom z Balkánu, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Vďaka svojej mäsitej štruktúre a jemnej chuti je veľmi obľúbenou surovinou stredomorských aj orientálnych pokrmov. Obsahuje vlákninu, draslík a antioxidanty, ktoré podporujú zdravie srdca a trávenia.
Baklažán vyžaduje teplé a chránené stanovište, preto sa mu najlepšie darí v skleníku alebo fóliovníku. Konzumuje sa iba tepelne upravený, najmä grilovaný, pečený, ale aj vyprážaný či dusený. Výnimkou je čerstvo vylisovaná šťava, ktorá má prirodzené antibiotické účinky.
Spolu s paprikou a paradajkami patrí baklažán medzi obľúbenú zeleninu na prípravu letných pokrmov. So semenami SEMO si ľahko vypestujete aj vyšťavnaté baklažány, vyberte si niektorú z odrôd z našej ponuky.
Baklažán je zelenina pochádzajúca z Balkánu. Má rád teplo, preto je vhodný na pestovanie v skleníku. Konzumuje sa iba tepelne upravený, s výnimkou čerstvo vylisovanej šťavy, ktorá má antibiotické účinky.