Patizón
Patizon (Cucurbita pepo var. patisson) je zaujímavá odroda tekvice obyčajnej, ktorú spoznáte na prvý pohľad. Vyznačuje sa splošteným diskovitým tvarom a hladkou šupkou v bielej, oranžovej alebo žltej farbe. Má jemnú, ľahko maslovú chuť a vďaka pevnej dužine sa skvele hodí k rôznym úpravám.
Pestovanie patizónu je ľahké. Vysieva sa skoro na jar do vlhkej, humóznej pôdy a prospieva na slnečnom stanovisku. Pre bohatú úrodu je dôležité pravidelné prihnojovanie, najlepšie kompostom. Rastlina rastie pomerne rýchlo a plody je možné žať postupne.
V kuchyni sa patizón upravuje na mnoho spôsobov: varením, pečením, vyprážaním alebo grilovaním. Výborne chutí aj nakladaný v sladkokyslom náleve. Spolu s cuketou a tekvicou patrí k obľúbeným tekvicovým plodinám. S rokmi preverenými semenami SEMO z našej ponuky si ľahko vypestujete vlastné lahodné patizóny plné chuti.
Druh tekvice obyčajnej, patizón, je zelenina splošteného tvaru bielej alebo oranžovej farby. Vysieva sa skoro na jar do vlhkej pôdy, dôležité je prihnojovanie, ideálne kompostom. Patizóny môžeme upravovať na mnoho spôsobov – varením, pečením, vyprážaním alebo nakladaním do sladkokyslého nálevu.