Reďkovka
Reďkovka (Raphanus sativus) je chrumkavá, svieža a ľahko pikantná zelenina, ktorá dodá jedlu výraznú chuť. Typicky má červené okrúhle buľvy, ale môže byť aj biela, fialová alebo s pretiahnutým koreňom. Je bohatá na vitamín C, draslík a antioxidanty, ktoré podporujú imunitu a trávenie.
Reďkovka je rýchlo rastúca a nenáročná na pestovanie. Klíčia už za niekoľko dní a žať ju možno za 3 až 4 týždne od výsevu. Najlepšie sa jej darí na jar a na jeseň, kedy vytvára kvalitné buľvy. V lete má tendenciu prechádzať do kvetu, preto je vhodnejšie vysievať ju v chladnejšom období. Pálivosť reďkoviek ovplyvňuje zálievka a teplota. Čím viac majú vlahy, tým jemnejšia je ich chuť.
V kuchyni sa reďkovky skvele hodia do šalátov, nátierok, ako chrumkavá príloha alebo ozdoba sendvičov. Spolu s žeruchou a rukolou tvorí ideálnu trojicu pre rýchlu a čerstvú úrodu. So semenami SEMO z našej ponuky si ľahko vypestujete šťavnaté reďkovky plné chuti všetkých tvarov i farieb.
Obľúbená pikantná koreňová zelenina typicky červeného okrúhleho tvaru. Môže byť ale aj biela alebo fialová, s pretiahnutým koreňom. Pikantnosť reďkovky závisí všeobecne od závlahy a počasia behom vegetácie. Je to rastlina nenáročná na pestovanie. Pestuje sa ideálne na jar a na jeseň, pretože v tomto období sa vytvárajú kvalitné buľvy. V lete rastlina skôr vytvára kvetné stonky a semená.