Šalát hlávkový
Šalát hlávkový (Lactuca sativa) je jednou z najstarších pestovaných zelenín na svete. Už v starovekom Egypte bol považovaný za rastlinu bohov a na kráľovských stoloch nechýbal ani v antickom Ríme. Aj dnes je hviezdou studenej kuchyne. V tuzemsku sa najčastejšie konzumuje samostatne so sladkokyslou zálievkou, ale skvele funguje aj s ďalšou čerstvou zeleninou, grilovaným mäsom, syrmi alebo ako chrumkavý základ do sendvičov a wrapov.
Obsahuje vitamín C, vitamín K, kyselinu listovú a vlákninu. Podporuje trávenie, imunitu a celkové zdravie. Vďaka nízkemu obsahu kalórií je ideálny aj pre zdravé stravovanie a diétny jedálniček.
Pestovanie šalátu je rýchle a nenáročné. Darí sa mu v priepustnej, vlhkej pôde, kde vytvára pevné hlávky. Možno ho vysievať od jari do jesene, čo umožňuje postupnú úrodu čerstvých a krehkých listov po väčšinu roka.
Vypestujte si hlávkový šalát spoločne s rukolou a vytvorte si vlastný záhon plný sviežej listovej zeleniny.
Značky
Obľúbená listová zelenina, ktorá má najväčšie využitie v studenej kuchyni v podobe šalátov a zeleninovej oblohy. Hlávkový šalát obsahuje množstvo vitamínov a minerálnych látok. Vďaka nízkej energetickej hodnote a vysokému obsahu vlákniny sa jedná o obľúbený diétny pokrm.